Goya Norge på tur til Irland i 2017

I Oktober ble det en langtur til Irland og Brandon Bay for deler av Goya Norge

Etter å ha vurdert det lenge valgte 2/3 av Goya Norge i år å droppe Maui og i stedet sette oss i bilen og legge ut på "the mother of all roadtrips", en tur til Irland og Brandon Bay.

Brandon Bay ligger på the Dingle Peninsular i det syd/vestre hjørnet av Irand, her finner vi kjente Windsurfingspots som Mossies, Shitties, Dumps, Stradbally, Kilcummin, Gowlane, Garry Williams Point og Hells Gate. Alle disse med ligger inne i Brandon Bay medunntak av de to siste som ligger helt ytterst på odden ut mot The Magharee Islands.

På sydsiden av Dingel halvøys ligger ytterligere en spot som heter Inch Beach som kan bli helt fantastisk med side/off/off når vinden kommer fra øst/sør-øst, med bølger fra vest kan det bli  helt epic med glassy bølger opp til 2-3 meter som kan være vanskelige og komme inn på, spesielt om vindenretningen er rett fra Øst. Vi hadde to dager her som hvor av den ene var epic og den andre helt bortkastet, dvs en dag med side/off/off og en med off/off/off som vindretning.

Den dagen som var bra kunne vi imidlertid leve lenge på! Vi seilte begge med 5,3m2 Fringe 2017-mod og store brett, jeg på min Goya 96-liter Custom Quad. Det var litt tricky å komme seg ut gjennom beachbreaket med etter litt vasking var vi utenfor beachbreaket og kunne begynne å plukke bølger å ri på.  I likhet med Punta Preta var det vanskelig å komme inn i bølgene pga at det var såpass side/off/off men når vi endelig klarte det var det duket for noen helt syke rides med så mange bottomturns du orket, vi kunne ri bølgene helt inn på stranden stort sett hver gang og måtte da jobbe med å komme oss ut gjennom beachbreaket hver gang, men det gikk letter for hver gang.

Under noen bilder fra Inch Beach

I Brandon Bay fikk vi bare to bra seildager, en på Gowlane og en på Shitties.

Dagen på Gowlane var må syd/vest og atter en gang med 5,3m2 og stort brett, vi seilte fra litt etter at tide vannet hadde snudd fra lowtide og tide vannet var på vei inn. Vi fikk noen flotte bølger på 2-3 meter og lange fine rides, nok en gang litt tricky å komme ut gjennom beachbreaket om du ikke var på rett sted til rett tid med vi lærte fort og komme oss ut på rett sted. Vinden droppet imidlertid etter et par timer og jeg rakk bare en økt da jeg også valgte å ta noen bilder av de som var ute i bølgene. Vi hadde nå fått norsk/engelsk selskap i Brandon da Camilla og Pete også hadde tatt turen.

Noen biler fra Gowlane

Pete & Jørgen @ Gowlane

Vi fikk også en bra seildag på Shitties mens vi var i Brandon, nok en gang i lett vind (5,3m2 og stort brett) men uansett hadde vi to økter på samme dag, en når tidevannet var på vei inn og den andre på utadgående, Det ble fire fornøyde windsurfere som karret seg i land like før bukta var tørrlagt (lavvann). Endelig hadde vi fått skikkelige forhold på ett av de beste stedene i Brandon og ikke minst et break hvor det ikke var beachbreak, men hvor bølgene brøt på steinrev noe som gjorde at vi fikk mange lange og bra bølger vi kunne leke oss på uten å bekymre oss for å måtte slite oss ut gjennom et heavy beachbreak.

Aftersurf at Shitties
Vi ga oss i tide......
Spillanes Pub
Mossies
Local surfers @ Mossies
Local Windsurfers with 5,7m++ at Hells Gate

Det ble med 5 windsurfing dager i Brandon grunnet et solid høytrykk som gav oss strålende vær, bra med bølger men lite vind i de tre ukene vi var der, vi fikk surfet en god del, spesielt Jørgen som var flere dager ute på Mossies og Dumps med longboard, han padlet til og med ut på Garry Williams Point for å sjekke bunn forholdene med tanke på vindsurfing der dagen før det var meldt østavind som skulle bli seilbar, dessverre ble vinden for svak for oss som "bare" hadde 5,3m2 som største seil og vi ble sittende på land og se på at de lokale slet med å få nok fart på brettet til å komme med bølgene på nabo breaket Hells Gate.

Noen dager før planlagt avreise var det meldt bra med forhold i Belmullet opp i nordvest Irland så vi fylte bilen med alt pikk pakket vårt og takket for oss i Brandon Bay og satte kursen nordover. 5-6 timer senere var vi fremme i Belmullet og fant oss et hyggelig Bed&Breakfast rett utenfor sentrum. Nå var det bare å lade opp til neste dag når kulingen og bølgene skulle komme. Den store dagen opprant med striregn og vind, vi spiste frokost og hoppet inn i bilen og kjørte bort til Elly Beach for å sjekke forholdene, der var det vind men dårlig med bølger så vi tok en liten rundtur med bilen på halvøya og kom tilbake ett par timer senere.

Tilbake på Elly Beach var tidevannet på vei inn og det var bra med både vind og bølger, 4,7m2 Banzai og Fringe ble rigget i et ufyselig regnvær. På med våtdrakt (5mm) and off we go! Vi fikk to -tre timer med fantastiske forhold, bølger på masthøyt++ og perfekt sideshore, det var bare å rippe i vei til krampa tok en. Ingen andre seilere å passe seg for da vi var mutters alene på hele  Elly Beach som er minst et par km lang, kanskje ikke så rart at vi var alene, det var jo bare 100-200 meters sikt og pissregna., derav fristet det ikke å ta frem noe kamera for å forevige opplevesen, den for bli lagret i hode på oss to heldige vikinger som fikk gleden av å oppleve forholdene.

Oppsummert vil jeg si at Irland kan anbefales på det varmeste, fantastisk natur, veldig hyggelige "locals" og ikke minst world class Windsurfing og surfing forhold. Vi var nok mildt sagt uheldige med været da vi hadde "alle høytrykks mor" liggende trygt forankret over nordeuropa noe som gjorde at været var bedre enn normalt for oktober og derfor også mindre vind en normalt, bølger er det alltid bare man timer tidevannet korrekt.

Vi kjørte jo bil fra Oslo til Irland, dvs vi tok Kielferga t/r og kjørte bil til Calaise i Frankrike, (ca 10 timer) så ble det tunnellen under kanalen til Folkestone, en overnatting på et Hostel i nærheten av Swindon før vi kjørte videre til Pembroke i Wales (ca 6 timer kjøring)  hvor det ble nok en ferge tur før vi var fremme i Rosslare i Irland fire timer senere.  Kjøreturen fra Rosslare til Brandon tok ca 6 timer via Cork, vi var da fremme i Brandon ca kl.00.00 lørdag kveld, avreise fra Oslo med Kielfergen var torsdag formiddag. Hjemreisen tok litt lenger tid da vi brukte hele dagen på litt sightseeing i nordvest Irland og var bl.a. innom steder som Easky (left & right) som er et fantastisk surfe sted og Irlands svar på Nordkapp.

Jeg skal nok tilbake til Irland men da går nok reisen via Gardemoen med SAS eller et annet egnet flyseskap med Irland som destinasjon. Det er lengre enn langt og kjøre, og ja du får med deg alt du ønsker å ta med deg av utstyr, men så lenge det ikke får noen ferger direkte fra Norge til England så blir det for langt og kjøre. Når vi snakker om å kjøre så er det jo verdt å huske at alle i England og Irland kjører på feil side av veien og uansett hvor mye du prøver å overbevise dem om at de har feil så når du ikke frem. Det kan derfor være greit å bite i det sure eplet med en gang og legge seg på venstre side av veien, ting blir så mye enklere da, og husk kjør til venstre også i rundkjøringene.

Seafood Platter på den lokale puben i Belmullet
Nordkapp i grønt......
Roslee Castle i Easky
Easky Right

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift